fbpx

Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik groot fan ben van vitamine serums. In deze blog wil ik je daar graag nog wat meer over vertellen. Want waarom ben ik zo’n groot fan van vitamine serums?

Vitamines spelen een belangrijk rol in verschillende processen in je huid. Iedere vitamine heeft een specifieke eigenschap waar je huid mee aan te slag gaat. Zo heeft vitamine E een sterk kalmerende werking en zorgt vitamine C ervoor dat je huid beter om kan gaan met schadelijke invloeden van buitenaf zoals UV-straling. Sommige vitamines werken nog beter als ze samen kunnen werken, ze versterken elkaar.

Vitamines krijgen we binnen via onze voeding, maar ‘helaas’ gaan veel van deze vitamines in je lichaam naar andere organen dan je huid. Daarom is het, naast gezonde voeding met vitamines te eten, ook belangrijk om vitamines van buitenaf aan te brengen op je huid. Vandaag laat ik je de belangrijkste vitamines zien en vertel ik je meteen wat deze doen in je huid.

Vitamine A

Vitamine A is een DNA-herstellende vitamine, dit wil zeggen dat deze vitamine DNA schade helpt op te lossen. Dit zorgt ervoor dat je huid langer jong en gezond blijft. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd, het is een ingrediënt dat veel ingezet wordt in de strijd tegen fijne lijntjes en rimpeltjes. Maar ook als je last hebt van acne kan vitamine A jouw beste vriend zijn. Vitamine A zorgt er namelijk voor dat de poriën minder snel verstoppen doordat ze de dode huidcellen (waar jouw poriën van gaan verstoppen) sneller afbreekt. Ook bij pigment wordt vitamine A ingezet, het heeft de eigenschap pigment mooier te kunnen verdelen in de huid en hierdoor pigmentvlekjes te vervagen. 

Vitamine B

Vitamine B is er in verschillende varianten. Van die varianten zijn vitamine B3 en vitamine B5 de belangrijkste voor je huid. Ze worden ook wel niacinamide en panthenol genoemd. ⁠

VITAMINE B3⁠
Vitamine B3 of niacinamide is een erg geliefd ingrediënt in de beautywereld. Het is dan ook goed voor heel wat verschillende dingen: het werkt als antioxidant en maakt je poriën minder zichtbaar, het beschermt je huid tegen veroudering en irritatie en zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije vetzuren. Deze natuurlijke huidvetten versterken de barrièrefunctie. Omdat niacinamide een licht exfoliërende werking heeft, wordt de huid bij regelmatig gebruik gladder en stralender.⁠

VITAMINE B5⁠
Vitamine B5 of panthenol bevordert de celvernieuwing en helpt je huid soepel te houden. De vitamine is daarnaast goed om de vochtbalans op peil te houden, met een jonger ogende, gehydrateerde huid als resultaat.⁠

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant en onmisbaar bij de vorming van bindweefsel.  Bindweefsel houd je huid jong, in het bindweefsel worden namelijk collageen en elastine aangemaakt. Twee stofjes die noodzakelijk zijn bij het stevig houden van de huid. Daarnaast kan vitamine C acne en pigmentvlekken helpen verminderen en werkt het mooi bij rosacea. In klinisch onderzoek is gebleken dat de huid van proefpersonen na langdurig gebruik van vitamine C egaler en steviger werd. Daarbij komt nog dat vitamine C een antioxidant is dat UV-schade kan beperken in de huid. Als je een gezonde, mooie huid wilt is vitamine C een onmisbaar en één van de belangrijkste ingrediënten in je huidverzorging!

Vitamine E

Ook vitamine E is een antioxidant. Antioxidanten kunnen de schadelijke invloeden van vrije radicalen neutraliseren. Dit is erg mooi, want vrije radicalen zorgen er onder meer voor dat de huid sneller veroudert. Vitamine E bewijst zich vooral op het gebied van bescherming tegen uv-schade. Uit onderzoekt blijkt dat de mate van roodheid, zwelling en celschade afneemt wanneer je vitamine E aanbrengt vóór blootstelling aan de zon. In combinatie met andere antioxidanten zoals vitamine C kan vitamine E ook pigmentvlekken verminderen. Daarnaast versterkt vitamine E ook de barrièrefunctie van de huid. Dit is superfijn voor mensen met een gevoelige huid of als je last hebt van acne.

Het is een misschien wat veel informatie maar ik hoop dat ik je ook een beetje enthousiast heb kunnen maken over de verschillende vitamines. 😊 Ben je benieuwt naar welke vitamine geschikt is voor jouw huid? Of wil je ze graag allemaal proberen? Alpha-H heeft 4 prachtige vitamine serums (A, B, C en E) in haar assortiment die los te verkrijgen zijn maar ook als complete kit. Met deze kit kun je je huid dagelijks haar dosis vitamines geven waar ze op dat moment behoefte aan heeft! Je kunt jouw favoriete vitamine serum(s) bestellen door mij een berichtje te sturen.