fbpx

Maskne, je hebt er vast al wel het één en ander over gehoord. Maar wat is maskne nu precies en hoe ontstaat het? Maskne is een term die wordt gebruikt voor de huidirritatie die je kunt krijgen door het dragen van een mondkapje. Maskne is niet altijd hetzelfde als een reguliere acne of uitbraak en kan zich ook uiten in eczeem of een erg geïrriteerde huid.

Maskne (ook wel periorale dermatitis genoemd) is een vorm van acne mechanica en wordt met name veroorzaakt door wrijving, warmte en vocht tussen het gezicht en het masker. Daarnaast reageren sommige mensen ook op bepaalde chemicaliën waarmee het masker is geïmpregneerd. Vaak is een rode, geïrriteerde huid met kleine bultjes het eerste signaal van maskne: dit wijst op een zich ontwikkelende ontsteking. De constante wrijving kan ook de pigmentcellen in de huid activeren, waardoor je, als je pech hebt, te maken krijg met vervelende pigmentvlekken nadat de roodheid is verdwenen.

Maskne is geen acne

In de bovenstaande gevallen is er geen sprake van acne, maar van een contact dermatitis (een reactie van de huid op de wrijving of chemicaliën in het masker). In dit geval kun je het beste even naar de huisarts of dermatoloog gaan. Hij of zij zal deze vorm namelijk het beste kunnen behandelen. In de meeste gevallen schrijft de arts je een crème voor op basis van een laag percentage corticosteroïden in combinatie met werkstoffen die de huid barrière beschermen. Gebruik in het gebied waar je last hebt van de maskne alleen de crème die de arts voorgeschreven heeft tot het probleem is opgelost. Plus een zeer milde reiniger zoals de Balancing Cleanser en een dagcrème met SPF ter bescherming van je huid tegen eventuele pigmentvlekjes als gevolg van de huidirritatie/wondjes. Voor de rest van je gezicht en hals kun je je gewone verzorgingsroutine blijven gebruiken.

Acne en maskne

Naast maskne is er natuurlijk nog de ‘reguliere’ acne uitbraak, die bij sommige mensen sowieso heel vaak voorkomt in het gebied rondom de mond, maar nu wordt verergerd door de wrijving en de afsluitende werking van het masker. Dit zorgt voor een vochtig klimaat. Zo ontstaat een heerlijk ‘terrarium’ voor de P.acnes bacterie om zich goed te kunnen verspreiden. Heb je hier last van kies dan in dit geval voor producten met salicylzuur zoals de Clear Skin Tonic. Dit is een exfoliërende, kalmerende en ontstekingsremmende lotion met 2% salicylzuur. De lotion maakt tot diep in de poriën schoon, verwijdert opgehoopt vuil en talg, kalmeert, vermindert roodheid en helpt de talgproductie weer in balans te brengen. Salicylzuur heeft bovendien dezelfde chemische opbouw als aspirine; hierdoor werkt het meteen ook ontstekingsremmend.

De meeste ‘maskne’ is dus eerder een vorm van irritatie dan een echte acne uitbraak. Zorg dus dat je goed identificeert wat de daadwerkelijke oorzaak is en in welk van de 2 categorieën je valt. Als het gaat om variant 2 (reguliere acne, die verergert wordt door het dragen van een mondkapje) dan zijn de Clear Skin producten van Alpha-H de beste optie. Zorg dat je het meest ademende soort mondkapjes koopt en vervang of was deze dagelijks. Is het variant 1 (‘echte’ maskne, oftewel periorale dermatitis) stap dan even over op de Balancing Cleanser en een dagcrème met SPF en laat je niet verleiden tot het gebruik van producten voor de acne huid. Deze zijn voor jou echt te heftig en simpelweg niet passend bij je onderliggende huidtype/-conditie. Je kunt je huid hierdoor alleen maar meer uit balans halen.

Twijfel je of wil je graag advies over welke producten jouw huid het beste kunnen helpen? Stuur mij dan gerust een berichtje! Ik help je graag verder.