fbpx

Even een klein lesje over werkstoffen. Want hoe diep komen werkstoffen nu precies in de huid? En wat doen ze daar precies? Allereerst is het goed om te weten dat je huid uit verschillende lagen bestaat. We zoomen even in, naar de buitenste laag van je huid. Deze wordt gevormd door de hoornlaag. Dit laagje, ook wel opperhuid of epidermis genoemd, zou je kunnen vergelijken met een bakstenen muurtje, waarbij de hoorncellen de steentjes zijn. Het cement dat de gestapelde steentjes bij elkaar houdt en zo het muurtje goed afdicht, wordt opgebouwd door onze huidvetten. Dit is nu de zogenaamde huidbarrière. En deze is vrijwel ondoordringbaar. Als de huidbarrière in een goede conditie is, dan voelt je huid niet alleen lekker zacht en soepel, maar dan is deze vooral sterk genoeg om ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Tegen regen, kou en ziekmakers bijvoorbeeld.

Goede huidverzorging kan hierbij een handje helpen. Hydraterende en barrière herstellende producten richten zich op de opperhuid. Ze bevatten bijvoorbeeld ingrediënten die een (was)laagje leggen over de huid zodat het vocht minder goed naar buiten kan ontsnappen. Daarnaast bevatten producten als moisturizers deeltjes die als een spons vocht aantrekken vanuit de huidlaag eronder. Dit hydraterende effect duurt een paar uur; dan zijn alle deeltjes afgebroken en/of afgevoerd. Om die reden is het ook belangrijk om zowel in de ochtend als in de avond je favoriete moisturizer aan te brengen.

Maar er zijn ook werkstoffen die dieper in de huidlagen werken. Peelings met zuren dringen door de bovenste huidlagen heen, verwijderen dode huidcellen en zorgen ervoor dat de celvernieuwing op gang blijft. Ook sommige vitamine kunnen dieper de huid bereiken. Of een werkstof dieper de huid kan bereiken ligt eraan hoe groot de werkstof is, je kunt je misschien voorstellen dat hoe kleiner een werkstof is, hoe makkelijker die door de huidlagen opgenomen word. Ook word er vaak gebruik gemaakt van stofjes die het binnendringen van de huid bevorderen. Hierdoor komen ingrediënten dieper in de huid waardoor de effectiever zijn in wat ze doen. Als er een nieuw cosmeticaproduct bedacht word dan is het dus altijd een flinke puzzel om te kijken naar welke ingrediënten er gebruikt gaan worden, hoe ze werken, en waar ze precies in de huid moeten gaan werken om jouw een heel mooi resultaat te kunnen gaan geven. Super interessant als je het mij vraagt, maar helaas was ik niet zo’n scheikundig wonder op de middelbare school, dus ik hou het gewoon maar bij behandelen met al die mooie producten.