fbpx

Acne is een vervelende huidaandoening waar helaas nog erg veel mensen last van hebben. Regelmatig krijg ik klanten in de salon die graag van hun acne af willen en ondertussen al heel veel dingen geprobeerd hebben om hiervan af te komen, maar nog steeds last hebben van vervelende onzuiverheden en ontstekingen. In dit blog vertel ik je over de verschillende oorzaken van acne. Want waar komen die vervelende ontstekingen nu precies vandaan?

Acne en hormonen

Acne ontstaat onder andere door een schommeling van hormonen. Opvallend is dat er twee piekmomenten zijn waarbij je hormonen overuren draaien. Het eerste moment is tijdens de puberteit en komt zowel bij meisjes als bij jongens voor. Het tweede moment is tijdens hormonale schommelingen en komt voornamelijk bij volwassen vrouwen voor (rondom de menstruatie, tijdens zwangerschap of de overgang). Het zijn de veranderingen van hormonen die ervoor zorgen dat je huid meer talg gaat aanmaken, waardoor je eerder last krijgt van acne. Als we het hebben over acne dan kunnen we concluderen dat hormonen in je lichaam een grote invloed hebben op het ontstaan of verergeren van acne. Uit onderzoek komt naar voren dat hormonale disbalans, zowel bij mannen als bij vrouwen wordt veroorzaakt door een stijging in de testosteronspiegel.


Acne bij zwangerschap

Bij vrouwen is er een piek in de testosteronspiegel tijdens ongesteldheid, pubertijd, menopauze en zwangerschap. Deze piek is bij mannen met name zichtbaar in de puberteit en als de hormonen uit balans zijn door bijvoorbeeld anabolen steroïden (mannelijke geslachtshormonen welke geïnjecteerd worden zodat spieren sneller groeien). De piek in de testosteronspiegel verhoogt je talgproductie, waardoor je poriën kunnen verstoppen en de kans op acne toeneemt.

Tijdens zwangerschap zijn bepaalde ingrediënten die acne doorgaans goed verminderen (Salicylzuur, Glycolzuur en Retinol) niet geschikt om te gebruiken. Omdat niet duidelijk is of deze ingrediënten invloed kunnen hebben op je baby. Gelukkig zijn er wel genoeg andere producten die acne kunnen verminderen tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent, of zwanger probeert te worden dan is het verstandig om eerst een productadvies aan te vragen bij een huidspecialiste. Zo weet je zeker dat je de juiste producten gebruikt die passen bij jouw huid en eigen situatie.

Acne en stress

Ook stress kan je hormonen flink uit balans brengen. Stress verhoogt namelijk ook een piek in je testosteronspiegel. Naast testosteron maakt het lichaam tijdens stress ook het hormoon Cortisol aan, welke je immuunsysteem verzwakt. Een verzwakt immuunsysteem in combinatie met een verhoogde talgproductie en dode huidcellen maakt dat je sneller kwetsbaar bent voor acne.

Het is over het algemeen vrij lastig om je hormonen onder controle te krijgen maar het verminderen van stress is iets waar je over het algemeen wel wat aan kan doen! Een goede reden om af en toe ontspanning te zoeken door een boek te lezen, lekker een stukje te wandelen of aan yoga te doen.


Acne en de zon

Een van de oorzaken van acne is de zon. Veel vrouwen ervaren juist minder klachten in de zomer, maar schijn bedriegt. Het klopt dat je huid er eerst beter uit gaat zien en dat je minder last van onzuiverheden zal hebben. Dit komt omdat de zon acne uitdroogt. Maar helaas is dit maar een tijdelijk effect en zal je merken dat zodra de zon minder wordt je acne juist verergert.

Hoe komt dit nu precies? Allereerst droogt de zon je huid uit. En een uitgedroogde huid wordt gecompenseerd met extra talgaanmaak, waardoor je meer kans hebt op acne. Ten tweede gaat je huid zichzelf beschermen tegen de zon door de huid dikker te maken. Er komen meer dode huidcellen op je huid te liggen. UV-stralen kunnen dan minder schade aanrichten in de huid omdat ze door een dikkere huid heen moeten. Door de combinatie van meer talg en een dikkere huid hoopt het talg zich op en ontstaat acne.

Wat kun je doen om acne door de zon te verminderen?

  • Gebruik altijd een zonbescherming met minimaal SPF30 die geen olie bevat
  • Probeer uit de zon te blijven als je last hebt van acne (of draag een hoed)
  • Verwijder 2x per week dode huidcellen om je huid dun te houden
  • De zon zorgt voor acne, bruine vlekjes (littekens) en pigmentvlekken. Gebruik dus altijd goede ingrediënten in je huidproducten die deze tegengaan.

Heb je last van acne en ga je toch vol de zon in? Dan heb je kans dat je op je huid een bruine of rode verkleuring achterblijft op de plek waar de acne gezeten heeft. Een ontstekingsreactie in je huid (acne) in combinatie met de zon, zorg ervoor dat pigmentcellen actiever worden en een bruine verkleuring achterlaten. Om deze reden is het voor een acne gevoelige huid extra belangrijk om je goed in te smeren met een zonbescherming.

Bacteriën die acne veroorzaken

In de talgklier zijn veel bacteriën aanwezig, onder andere de Propionibacterium Acnes, die zich snel vermenigvuldigt en talg omzet in vetzuren. Als er te veel talg aanwezig is zal de p.acnes bacterie zich blijven vermenigvuldigen. Op een gegeven moment zorgen de hoeveelheid talg, bacteriën en vetzuren in de porie dat de celwand van je talgklier het begeeft en kapotscheurt. Het talg en de bacteriën slaan naar binnen (je huid in) waardoor bacteriën worden verspreid en meer acne ontstaat.

Talg en dode huidcellen veroorzaken acne

Als jouw huid meer talg aanmaakt dan normaal en deze je huid niet goed kan verlaten ontstaat er een ophoping van talg aan raken je poriën verstopt. Een andere reden waardoor talg je huid niet goed kan verlaten is een teveel aan dode huidcellen aan de buitenkant van je huid. Deze blokkeren dan als het ware de uitgang van je talgklier

Naast talgophopingen die voor acne zorgen zijn er ook talgophopingen die mee-eters of comedonen worden genoemd. Deze zijn te onderscheiden van elkaar door kleur. Een mee-eter is oppervlakkig en heeft een zwart puntje. Comedonen zijn daarentegen wit van kleur, liggen vaak onderhuids en zijn vaak wat lastiger te verwijderen. Regelmatig je huid schoon laten maken bij een huidspecialiste is één van de belangrijkste stappen om je huid goed schoon de houden. Daarnaast moet je thuis je huid dagelijks goed reinigen met een reiniging die bij jouw huid past en is het verstandig om 2x per week de dode huidcellen goed te verwijderen. Doe dat bij acne nooit met een scrub, de korreltjes zorgen dat de bacteriën in de huid zich over het hele gezicht kunnen gaan verspreiden. Gebruik daarom altijd een milde peeling zonder korrel.

Het gebruik van verkeerde make-up veroorzaakt acne

Over het algemeen neemt de talgproductie van je huid af na je 25e levensjaar. Helaas hebben hormonen, cosmetica, bepaalde medicatie en ook voeding invloed op je talgproductie. Om ervoor te zorgen dat je talgklieren niet verstoppen is het belangrijk om goed op te letten welke make-up je gebruikt. Doorgaans verstopt make-up je huid waardoor je last kunt krijgen van acne. Ook je make-up kwasten kunnen een bron van bacteriën worden als je deze niet regelmatig goed schoonmaakt. Gelukkig bestaat er wel minerale make-up. Minerale make-up verstopt je huid niet en is als het ware een verlenging van je verzorging. Hierdoor kun je je nog wel mooi opmaken en de onzuiverheden camoufleren maar vererger je de acne niet.

Acne en voeding

Ook het vermijden van bepaalde voedingsstoffen speelt een belangrijke rol bij het verminderen (of ontstaan) van acne. Je hebt deze tip vast al weleens voorbij zien komen als je last hebt van acne. Maar het vermijden van zuivel kan bij acne een groot verschil maken. Zuivelproducten kunnen namelijk hormoonachtige stoffen bevatten. Deze hormonen zijn bedoeld om kleine kalfjes snel te laten groeien, maar voor jou kunnen ze een grote invloed hebben op het verhogen van je talgproductie en het ontstaan van acne. In de huid zorgen deze hormonen namelijk voor een snelle stijging van het groeihormoon IGF-1. Als dit groeihormoon uit balans raakt maakt je huid te veel huidcellen en talg aan. Als je acne wil verminderen is het stoppen met zuivel dus geen gekke stap. In plaats van dierlijke zuivel kun je wel plantaardige zuivel kiezen, zoals bijvoorbeeld havermelk.

Naast zuivel kunnen ook suiker en enkelvoudige koolhydraten (zie zich in het lichaam gedragen als suiker) acne verergeren. Kies daarom voor gezonde maaltijden met volkoren producten en zo min mogelijk suiker.