fbpx

Laatst schreef ik al een uitgebreide blog over de verschillende oorzaken van acne. Maar hoe pak je acne nu goed aan?

Tip 1: kies voor gezonde voeding

In de vorige blog schreef ik dat je beter geen zuivel, suiker en enkelvoudige koolhydraten kon eten als je last hebt van acne. Maar gelukkig zijn er ook goede voedingsmiddelen die acne juist helpen verminderen. Zo is het bijvoorbeeld goed om onverzadigde vetten zoals vette vis te eten. Maar ook vitamine A (spinazie), Zink (noten) en antioxidanten (bessen) zijn erg goed bij het bestrijden van acne.

Tip 2: kies de juiste ingrediënten in je huidverzorging

Het is belangrijk om bepaalde ingrediënten in je huidverzorging op te nemen en sommige juist te vermijden. Ingrediënten zoals Lanoline, minerale olie, alcohol de uitdrogend werkt en parfum moet je vermijden in je huidverzorging. Lanoline en minerale olie hydrateren je huid maar sluiten je huid ook af. Hierdoor verstoppen je poriën en ontstaat acne sneller. Parfum veroorzaakt huidirritatie en triggert acne.

Ingrediënten die wel geschikt zijn voor een acne gevoelige huid zijn onder andere Salicylzuur, Glycolzuur, vitamine A, B, C en E. Elk ingrediënt heeft zijn eigen werking, maar samengevat remmen deze ingrediënten de talgproductie en herstellen de buitenste huidlaag. Ook verwijderen ze dode huidcellen, vullen acne littekens op en voorkomen pigmentvlekken na vorming van acne.

Het kiezen van de juiste verzorgingsproducten is een must bij een acne gevoelige huid. Door te kiezen voor de juiste producten kan je acne thuis verminderen. Zo is het onder andere belangrijk om je huid dun te houden (verwijderen van dode huidcellen), zodat je huid niet kan verhoornen en talg zich niet kan ophopen.

De juiste verzorgingsproducten voor een acne gevoelige huid bevatten geen irriterende ingrediënten, zoals hierboven omschreven. De juiste producten bevatten hoge percentages ingrediënten. Het is belangrijk deze met zorg samen te stellen, zodat je niet te weinig werkzame ingrediënten gebruikt, maar ook zeker niet te veel. De balans hiertussen is essentieel.

Wil jij weten welke producten geschikt zijn voor jouw huid? Vraag dan gerust een gratis huidadvies bij mij aan, je krijgt dan van mij geheel vrijblijvend een advies op maat gemaakt voor jouw huid!

Tip 3: zorg dat je weet welk soort acne jij hebt

Wist je dat er verschillende soorten acne bestaan en dat je deze verschillende soorten acne ook anders moet behandelen? Zo kun je last hebben van een droge acne huid of van een vette acne huid.

Hoe herken je een droge acne huid?
Je herkent een droge acne huid, als je een trekkerig gevoel hebt na het reinigen van je huid. Met name in de ochtend na het douchen. Daarnaast valt het je op dat je in de loop van de dag een vettig laagje op je huid krijgt. Dit is geen teken van een “vette huid”, maar juist een gedehydrateerde huid (vochtarme huid). Je huid gaat de droogte compenseren door meer talg aan te maken. Dit is het talg wat je in de loop van de dag op je huid voelt. Tot slot is een droge acne gevoelige huid vaak dof en kan deze aan het einde van de dag wat vettig aanvoelen.

Hoe herken je een vette acne huid?
Je herkent een vette acne huid, als je geen trekkerig gevoel hebt na het reinigen van je huid. Daarnaast heb je eigenlijk altijd al een vette huid gehad. Na het aanbrengen van je dagcrème of make-up is direct een vet laagje voelbaar op je huid. Hier gaat nog geen uur overheen! Tot slot heb je snel last van verstopte poriën en mee-eters.

Zoals je wel kan begrijpen moet je deze verschillende soorten acne op verschillende manieren behandelen. Als jij een droge acne huid hebt en je gaat producten gebruiken voor een vette acne huid, droog je je huid alleen maar meer uit. Dit zal het probleem alleen maar verergeren. Heb je een vette acne huid? Dan heeft je huid meer baat bij talg verminderende en herstellende ingrediënten zoals Aloë Vera en Salicylzuur. Heb je een droge acne huid? Dan heeft je huid behoefte aan vocht aantrekkende en beschermende ingrediënten zoals vitamine C en Glycolzuur.

Tip 4: zit niet teveel aan je huid

Als je last hebt van acne dan kan het een behoorlijke uitdaging zijn om niet te gaan krabben of pulken aan je huid. Maar dit is zo belangrijk! Met aan de onzuiverheden zitten maak je het probleem alleen maar erger. Een ontsteking thuis uitdrukken is ook geen goed idee. Vaak zitten de bacteriën in de huid zo diep dat je een ontsteking niet helemaal goed uitdrukt en juist naar binnen drukt. Het resultaat hiervan is dat je nog meer last krijg van onzuiverheden. Daarnaast is je huid bezig met de ontsteking opruimen. Hierbij komen onder anderen pigmentcellen bij kijken. Iedere keer dat jij de ontsteking openkrabt komen er meer pigmentcellen bij, dit kan resulteren pigmentvlekken die je niet meer weg krijgt. Ook kun je de huid zo beschadigen dat er littekens blijven zitten op de plekjes waar eerst ontstekingen zaten.

Tip 5: laat je huid regelmatig schoonmaken bij een huidspecialiste

In plaats van zelf je ontstekingen proberen weg te krijgen thuis kun je ook naar een huidspecialiste gaan. Een huidspecialiste weet precies hoe ze de ontstekingen weg moet halen zonder dat ze verergeren. Door regelmatig naar een huidspecialiste te gaan houd je je huid gezond en schoon. Tijdens een behandeling worden de onzuiverheden verwijdert en krijg je huid een boost met goede werkzame ingrediënten die het genezingsproces versnellen. Zo heb je snel minder last van je acne.

Tip 6: reinig je huid dagelijks

Je huid thuis dagelijks reinigen is van groot belang als je acne hebt. Door je huid te reinigen met een goede reiniging die afgestemd is op jouw huidtype verwijder je vuilstoffen en bacteriën van de huid. Hierdoor kan je huid sneller genezen en herstellen en heb je minder last van je acne.

Tip 7: kies een dagcrème met SPF die olievrij is

Als je acne hebt is het extra belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon (ook op de dagen dat deze niet schijnt). Kies hierbij wel voor een dagcrème die olievrij is. Sommige huiden met acne reageren namelijk op de olie in het product waardoor de onzuiverheden erger worden. Een van de dagcrèmes die ik vaak adviseer bij acne is de Protection Plus Daily SPF50+.

Tip 8: verwijder regelmatig dode huidcellen

Als je last hebt van acne is het belangrijk om regelmatig de dode huidcellen van de huid te verwijderen zodat deze dun blijft. Hierdoor word de kans op ontstekingen minder. Kies hierbij voor een peeling zonder korrel en met actieve ingrediënten zoals glycolzuur, salicylzuur, enzymen en/of fruitzuren. Een van mijn favoriete producten is de Beauty Sleep Power Peel, een krachtige exfoliant die je ’s nachts aanbrengt en lekker laat intrekken terwijl je slaapt.

Tip 9: kies een nachtcrème die huid herstelt en egaliseert

Bij het kiezen van een nachtcrème is het fijn om ook wat zuren erin te hebben. Deze egaliseren de huid en zorgen ervoor dat je huid dun blijft waardoor onzuiverheden minder kans hebben. De Balancing Moisturizer & Gentle Exfoliant is een hele fijne nachtverzorging met 10%  glycolzuur die de huid licht exfolieert en onzuiverheden helpt verminderen.

Tip 10: gebruik een goed vitamine serum

Vitamineserums zijn onmisbaar voor iedere huid. De vitamines die we via voeding binnen krijgen komen namelijk bijna niet bij de huid terecht omdat ze door andere organen worden opgebruikt. Met de Vitamin Profiling Kit van Alpha-H heb je alle serums in huis om jouw huid dagelijks te geven wat ze nodig heeft.

Vitamine A – onmisbaar bij acne! Dit serum pakt acne, littekens en (vroegtijdige) veroudering aan. Je gebruikt dit serum ’s avonds en als je de volgende ochtend opstaat zie je echt dat het wat heeft gedaan. Ik ben altijd heel bij met dit serum!

Vitamine B – voorziet de huid van een enorme dosis vocht en helpt de talgproductie weer in balans te komen. De grote dosering antioxidanten zorgt ervoor dat de huid beschermt is tegen invloeden van buitenaf. Door dagelijks vitamine B te gebruiken krijgt je huid een mooie glow.

Vitamine C – vitamine C is een krachtige antioxidant die de huid hydrateert en donkere vlekjes en rimpeltjes vermindert. Je huid ziet er egaler uit als je dit serum gebruikt. Het is een heel mooi serum bij pigmentvlekjes door acne.

Vitamine E – dit is het EHBO serum. Vitamine E is een krachtig antioxidant dat herstellend en helend werkt op de huid. Het versnelt het genezingsproces bij acne(littekens).